Arabiska för dra samman

zanaqa
ﺯَﻧَﻖَ
dra samman – dåtid han
yazniqu
ﻳَﺰﻧِﻖُ
dra samman – nutid han

Det arabiska verbet för att dra samman skrivs ﺯَﻧَﻖَ och uttalas zanaqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺰﻧِﻖُ och uttalas yazniqu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dra samman består av de arabiska bokstäverna zayn som skrivs och uttalas z, nun som skrivs och uttalas n och qaf som skrivs och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dra samman

Alla bokstäver i dra samman

ﺯَﻧَﻖَ
ﻧـ
ـﻖ
 
ﻧـ
ـﻖ
 
ـﺰ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
zayn
z
nun
n
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för dra samman består av: Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ﻧـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻖ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺯَﻧَﻖَ och uttalas zanaqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dra samman

fa3ala blir zanaqa

Vi har sett att det arabiska ordet för dra samman skrivs ﺯَﻧَﻖَ och uttalas zanaqa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är z, n och q, blir ordet zanaqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dra samman

Böjningsformer av dra samman

dåtid
nutid
han
zanaqa
ﺯَﻧَﻖَ
han - dåtid
yazniqu
ﻳَﺰﻧِﻖُ
han - nutid
hon
zanaqat
ﺯَﻧَﻘَﺖ
hon - dåtid
tazniqu
ﺗَﺰﻧِﻖُ
hon - nutid
jag
zanaqtu
ﺯَﻧَﻘﺖُ
jag - dåtid
'azniqu
ﺃَﺯﻧِﻖُ
jag - nutid