Arabiska för tugga

3alaka
ﻋَﻠَﻚَ
tugga – dåtid han
ya3liku
ﻳَﻌﻠِﻚُ
tugga – nutid han

Det arabiska verbet för att tugga skrivs ﻋَﻠَﻚَ och uttalas 3alaka i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﻠِﻚُ och uttalas ya3liku. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet tugga består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, lam som skrivs och uttalas l och kaf som skrivs och uttalas k. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med tugga

Alla bokstäver i tugga

ﻋَﻠَﻚَ
ﻋـ
ـﻠـ
ـﻚ
 
ﻋـ
ـﻠـ
ـﻚ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
 
ayn
3
lam
l
kaf
k
 
 
Det arabiska ordet för tugga består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ـﻚ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﻠَﻚَ och uttalas 3alaka.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för tugga

fa3ala blir 3alaka

Vi har sett att det arabiska ordet för tugga skrivs ﻋَﻠَﻚَ och uttalas 3alaka. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är 3, l och k, blir ordet 3alaka.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som tugga

Böjningsformer av tugga

dåtid
nutid
han
3alaka
ﻋَﻠَﻚَ
han - dåtid
ya3liku
ﻳَﻌﻠِﻚُ
han - nutid
hon
3alakat
ﻋَﻠَﻜَﺖ
hon - dåtid
ta3liku
ﺗَﻌﻠِﻚُ
hon - nutid
jag
3alaktu
ﻋَﻠَﻜﺖُ
jag - dåtid
'a3liku
ﺃَﻋﻠِﻚُ
jag - nutid