Arabiska för kläckas

faqasa
ﻓَﻘَﺲَ
kläckas – dåtid han
yafqisu
ﻳَﻔﻘِﺲُ
kläckas – nutid han

Det arabiska verbet för att kläckas skrivs ﻓَﻘَﺲَ och uttalas faqasa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔﻘِﺲُ och uttalas yafqisu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet kläckas består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, qaf som skrivs och uttalas q och sin som skrivs och uttalas s. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Alla bokstäver i kläckas

ﻓَﻘَﺲَ
ﻓـ
ـﻘـ
ـﺲ
 
ﻓـ
ـﻘـ
ـﺲ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
 
fa
f
qaf
q
sin
s
 
 
Det arabiska ordet för kläckas består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻘـ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ـﺲ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﻘَﺲَ och uttalas faqasa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för kläckas

fa3ala blir faqasa

Vi har sett att det arabiska ordet för kläckas skrivs ﻓَﻘَﺲَ och uttalas faqasa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är f, q och s, blir ordet faqasa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som kläckas

Böjningsformer av kläckas

dåtid
nutid
han
faqasa
ﻓَﻘَﺲَ
han - dåtid
yafqisu
ﻳَﻔﻘِﺲُ
han - nutid
hon
faqasat
ﻓَﻘَﺴَﺖ
hon - dåtid
tafqisu
ﺗَﻔﻘِﺲُ
hon - nutid
jag
faqastu
ﻓَﻘَﺴﺖُ
jag - dåtid
'afqisu
ﺃَﻓﻘِﺲُ
jag - nutid