Kazim As-Sahir

Publicerad 2021-04-06

Känner du till Kazim As-Sahir? Det gjorde inte jag innan jag började läsa arabiska. Nu lyssnar jag på hans låtar varje dag.

Mycket finns skrivet om Kazim As-Sahir, eftersom han är en av arabvärldens största sångare. Därför tänkte jag skriva om honom mer personligt ur mitt perspekiv. Och självklart ska vi lära oss arabiska på köpet.

Skriv Kazim As-Sahir på arabiska

Vi kan börja med att skriva Kazim As-Sahir med arabiska bokstäver. Först tar vi förnamnet. Klicka på ögat-symbolen för att se namnet bokstav för bokstav.

ﻛَﺎﻇِﻢ
kaaZim
Kazim

Namnet förekommer med lite olika varianter av svensk stavning: Kazim, Kadim och Kathem. Det beror förstås på att den arabiska bokstaven Za inte finns på svenska.

As-Sahir är inte hans riktiga efternamn utan ett artistnamn. Namnet skulle kunna översättas lite fritt till "nattugglan". Det arabiska ordet (saahir) kan fungera både som adjektiv och substantiv. Det betecknar någon som är vaken på natten, inte av tvång utan av vilja.

ﺳَﺎﻫِﺮ
saahir
kvällsmänniska, nattlig, nattsuddare

Prefixet (As) i början av (As-Sahir) visar att det är bestämd form. Ofta skrivs det (Al-Sahir) eller liknande. Det stämmer såtillvida att (al) betecknar bestämd form i arabiska. Men före s och vissa andra bokstäver assimileras l:et i (al). Uttalet ska därför vara (as) och inte (al).

اَلسَّاهِر
as-saahir
nattugglan

Älska mig

Bland de första texterna jag läste på arabiska var sångtexten till en av Kazims låtar: Älska mig utan komplex.

Älska mig utan komplex.3

Låttexten börjar "Älska mig utan komplex och förlora dig i linjerna i min hand".

Gå vilse i min hands linjer.3

Både ('aHibbii) och (Did3ii) är uppmaningar riktade till en kvinna. De betyder "älska mig!" respektive "gå vilse!". Du kan lära dig mer om meningarna genom att klicka på ögat-symbolen under.

Texten är skriven av poeten Nizar Qabbani. Den blev nästan en chock för mig som var van vid det svenska, mer återhållsamma, sättet att formulera sig. Jag både kände mig generad och njöt av de storslagna symbolerna.

Den omöjliga kärleken

När jag läste arabiska på högskolan fanns Kazims låtar med bland lektionsmaterialet. Exempelvis Den omöjliga kärleken, som också är skriven av Nizar Qabbani.

den omöjliga kärleken3

Låten börjar med "Jag älskar dig mycket".

Jag älskar dig mycket.3

Det som tilltalade mig särskilt var orden "mellan oss finns vind, moln, blixt, dunder, snö och eld". De orden fick mig att börja läsa arabisk poesi, och själv skriva poesi på arabiska.

mellan oss finns vind, moln, blixt, dunder, snö och eld3

Konsert med Kazim As-Sahir

För ett par år sedan var jag på en konsert med Kazim As-Sahir i Stockholm. Jag köpte biljett ett par timmar efter att de släpptes, vilket var tur eftersom jag tror att de tog slut redan samma dag.

Under konserten ropade publiken ('abuu wisaaam) som betyder "Wisams pappa". Kazims äldsta son heter Wisam. I arabvärlden är det vanligt att man tilltalar män ('abuu) följt av äldsta barnets namn.

Wisams pappa

Den mest önskade låten verkade vara Har du tvivel? eftersom publiken skrålade den mellan låtarna.

Har du tvivel?3

Även denna är ett verk av Qabbani, som har skrivit många texter till Kazim As-Sahir. Vill du läsa mer av Qabbani föreslår jag att du går till sidan med alla dikter på den här webbplatsen.

Mer om Kazim As-Sahir

Det har blivit mycket Qabbani i det här inlägget, vilket ändå är rimligt eftersom dessa låtar är väldigt populära. Min favorit bland Kazim As-Sahirs låtar är dock en som han själv har skrivit texten till: Släpp ut ilskan!. Jag planerar att skriva ett blogginlägg om den snart.

Om du läser om Kazim As-Sahir på Wikipedia, får du veta att han spelar gitarr och oud. Oud är ett stränginstrument med rund resonanslåda, dubbla strängar och inga greppband. Eftersom jag själv spelar oud på amatörnivå, kommer det helt säkert ett och annat blogginlägg om det i framtiden.

ﻋُﻮﺩ
3uud
oud, pinne

Det arabiska ordet (oud) har flera betydelser. De vanligaste betydelserna är stränginstrumentet oud samt pinne.

Det var allt om Kazim As-Sahir för den här gången. Vilken av hans låtar är din favorit? Finns det någon speciell låt som du vill att jag ska skriva om? Kommentera gärna.